Op 5 september kwam het onderstaande bericht in het nieuws.
'Duizenden mensen zijn inmiddels gedupeerd door phishingsites die eruitzien als pagina's van de RDW.'
Toen ik de kop en het bijbehorende artikel las, moest ik direct aan het interview met Alexander Pechthold (BOVAG) denken, maar ook aan mijn leerlingen.
De heer Pechthold trok flink van leer als het gaat om de zogenaamde COWBOYS in rijschoolland, en dan met name als het gaat om de aanbieders van ééndags theorieopleidingen.
Ook een aantal van mijn leerlingen zijn (bijna) de dupe geweest van dergelijke praktijken en ik probeer andere leerlingen hier ook van te weerhouden. Maar wat ik belangrijker vind, waarom dit kan gebeuren.
Eigenlijk is op deze vraag het antwoord heel simpel. Als mensen iets nodig hebben (of zoeken) en naar het internet gaan, dan openen ze eerst hun favoriete zoekmachine. Hier toetsen ze één of meerdere zoekwoorden in en de eerste de beste (bovenste) mogelijkheid klikken ze meestal aan.
Zo ook als ze bijvoorbeeld hun tenaamstellingscode kwijt zijn. Omdat je er pas achter komt dat je deze niet meer hebt een moment dat je deze nodig hebt, wil je graag zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aanvragen.
Ook als het gaat om het reserveren van een examenplaats voor het theorie-examen werkt het op bovenstaande manier. Het draait puur om gemak. Toets in wat je zoekt en de eerste optie moet het dan worden.
Een aantal van mijn leerlingen dacht ook dat ze een examendatum hadden 'gereserveerd', maar na enig doorvragen vanuit mijn zijde kwamen ze erachter dat de praktijk toch anders was. Er was nog geen exacte datum bekend en het tarief was ook veel hoger dan via de website van het CBR.
Deze aanbieders maken natuurlijk dankbaar misbruik van het gemak waarmee wij graag willen vinden wat we zoeken. Daar hebben deze aanbieders ook flink wat geld voor over, want het gaat om flinke bedragen die je neer moet leggen om bovenaan in zoekmachines te komen. Deze bovenste posities zijn te herkennen aan de tekst advertentie.
Het is natuurlijk vervelend als zoiets je ooit overkomt, maar het is ook te voorkomen. Neem even de tijd om te achterhalen waar je ook al weer bepaalde zaken kunt regelen. Je gaat om te internetbankieren toch ook niet eerst een zoekmachine gebruiken, je weet toch ook wie je huisbankier is?
Vroeger kende je toch ook de meeste telefoonnummers uit je hoofd. Hoeveel ken je er nu nog. Ik denk dat heel veel mensen hun eigen telefoonnummer niet weten.
TIP: Als je denkt iets nodig te hebben, denk dan eerst eens rustig na waar je deze informatie vandaan kunt halen. Bekijk daarnaast de diverse hit die je zoekmachine je laat zien. En wees op je hoede als het gaat om de advertenties.
Met vriendelijke groet,
Geen opmerkingen:
Een reactie posten